♥ WARKAH DARI TEMAN ♥

Selasa, Julai 28, 2015

sambung belajar atau bekerja

Assalamaualaikum 
 Hey Buddies.. 


Post kali ni Nia nk cter skit laa pasal sambung belajar atau bekerja?  Rasanya ramai yg rse mcm nak sambung belajar laa abis sekolah habis dip habir degree... yela skrg nie kn nk belajar selagi ak boleh je... PTPTN kan ada...  hahahaha... n tak kurang juga antara kawan2 kita yg nak terus kje pas belajar... malas daa laa nk ngadap buku katanya... Macam Nia dulu pun konon nye nak sambung wat degree.. konon nak jadi lecture laa sampai master nk ambik... hihihihi...



Sebenarnye kan depent kat korang sendiri laa nak sambung belajar dulu atau nak keje...  so here i'm gonna share stories based on my own experience  and a few thought from other bloggers laa... (BROKEN BETUL NAMA JE ADA DIP... OPSSSSS!!) Mungkin ada beberapa sebab kenapa kita nak sambung belajar dari bekerja.


Antara mungkin sebab-sebab dia:

1) Mungkin korang dah ada target sendiri. Contohnya memang korang dari lepas SPM lagi memang dah target nak sambung belajar sampai PhD, Master, Ijazah dan sebagainya. Kiranya korang memang da ada tujuanlah untuk sambung belajar and capai cita-cita korang.

2) Mungkin korang rasa korang tak bersedia lagi nak bekerja.Mungkin golongan ni ramai kot termasuklah Nia..hehe..Mungkin belum tiba masanya korang nak rasa hidup bekerja, korang pun sambungla belajar.

3) Ikut kawan-kawan.Ada gak sesetangah dari kita nak sambung belajar sebab tengok kawan-kawan sambung belajar. Mungkin seronok kot bila ramai-ramai belajar sama-sama and graduate pun sama-sama.Dan ada gak sebab family yang suruh..

4) Rasanya alasan yang paling selalu kita dengar, sambung belajar sebab nak jadi pensyarah.. (LIKE ME)  sekarang nak jadi pensyarah paling kurang pun perlukan Master..Ijazah pun boleh jugak tapi mesti kena sambung belajar jugak nanti.

Dan ini pulak mungkin antara sebab-sebab kenapa ada sesetengah yang memilih untuk bekerja:

1) Rasa dah penat belajar. Mungkin sebab dah terlalu lama belajar otak kita pun da tepu. Dan mungkin da tiba masa cari pengalaman nak bekerja pulak.

2) Dah terfikir-fikir pasal gaji.Kalau da kerja dah boleh dapat gaji. Bolehlah nak beli kereta ke..rumah ke..kahwen ke...=). and boleh jugak bantu family.

3) Masalah kewangan. Mungkin jugak ada sesetengah yang taknak sambung belajar sebab terfikir masalah kewangan. Belajar pun sekarang guna banyak duit..yuran lagi..asrama lagi..makan lagi...




Sebenarnya semuanya ada pro dan kontra die..so..bergantungla pada diri korang masing-masing. Kalau nak bercakap pasal pengalaman aku, aku rasa ok lagi bekerja dulu sayang2 ku.. coz realiti zaman sekarang nie nak cari keje yg setimpal dengan kelayakan kita  memang susah yang amat..  Tak kira laa sama ada sektor kerajaan atau swasta..  Depa2 laa nie semua sebok tanya pengalaman kerja kita... Pointer bagai tue daa jadi NO 2....  Pengalaman aku sendiri memegang DIPLOMA dalam jurusan PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK.. pernah bekerja sebagai cikgu tadika di private school gaji yang aku terima klau ikut rate pemegang diploma memang tak kne... (tak yah laa aku bgtau berapa) alasan nye sebab aku freshly graduate...  nampak tak tue yunk.. alasan dia FRESHLY GRADUATE!!!!!


then rezeki ALLAH bagi aku peluang kerja gomen, gred 17, serba salah sebenarnya aku terima jawatan tue sebab kalau ikut kan jawatan tue untuk kelayakan SPM tapi aku dok tgk yg masuk ngan aku batch2 aku kebanyakan nya ada DIPLOMA.. IJAZAH... Tue laa realiti zaman sekarang... tp nak wat macam mana kan nak tak nk aku g jugak laa utk jawatan tue.. kumpul pengalaman tambah plok sekarang nie bkn senang nak dapat keje kerajaan..


Tapi tengok kawan-kawan yang dah sambung belajar pun ok je life diorang. ada nilai tambah dekat situ bler dia sambung belajar. Sekarang ni kalau nak sambung belajar dah ada macam-macam bantuan kewangan. Kalau nak sambung ijazah atau diploma tu ada PTPTN, JPA dan MARA. Kalau nak sambung PhD atau Master sekarang ni kerajaan dah bagi bantuan MyBrain.Just apply je. Kalau Master dia akan bayarkan yuran setiap sem kita. Tapi kita tak dapat duit poketla.Kalau PhD, MyBrain akan bagi RM 2300 setiap bulan dan yuran akan dibayarkan sekali. So..tak rugi pun sambung belajar. Tengok kawan-kawan sambung belajar jeles gak, free mind dari beban keje... hehe.

info tambahan dari  FADILAH

Kalau nak sambung Master, sekarang ni Master ade 2 jenis. Master by research or Master by taught course. Kalau Master by taught course ni, kita pergi kelas macam biasa dan ada final exam tapi kalau by research, kena buat researchla. Tapi Master by research ni free jugakla, dia akan busy waktu tertentu je. master by taught course ni jadualnya agak padat jugak. Kalau rasa lepas belajar nak kerja di industri dinasihatkan ambil jela Master by taught course. tapi kalau nak jadi pensyarah ke atau kerja kat R&D Department kat syarikat-syarikat besar, diorang lebih prefer Master by research. Master by research ni seronok jugak sebab dapat pergi conference sana sini, present paper kita. kalau nasib kita baik, kita boleh publish paper. kalau dapat publish paper, peluang nak dapat kerja agak senang jugakla. Nanti kalau korang sambung belajar Master or PhD, korang akan tahula konsep publish paper ni.



So, tu jela yang dapat aku kongsikan. Nak sambung belajar atau bekerja, dua-dua pun ada kelebihan. Pilihan di tangan anda.


pesanan I utk kengkawan yang still study tue please jgn bljar ngadap buku je.. join laa segala aktiviti campus... give yourself an additional values untuk markup kan diri masa nak menempuhi alam pekerjaan nanti.. mencabar wooo... dulu we are given money now we are earn money...  for those yg macam Nia pas belajar terus keje.. ok jugak bah... takpe daa kje pun kita bley sambung bljar blik pe... PJJ... bnyak u yg tawarkan PJJ skrg... yang penting nak ngan tak nak...

JANGAN CEPAT BERPUAS HATI DENGAN PENCAPAIAN KITA!!!


YG KJE JGN DAA10 TAHUN KEJE TAKUK TUE JE... TAKDE KEMAJUAN...


#sayaYUSMANIA #sayasayangkanMALAYSIA


 daa abis baca kn?? jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..

 

Selasa, Julai 21, 2015

MATI LAA NAK!!!!

Assalamaualaikum 
Hey Buddies.. 

walaupun semua org dok busy update pasal raya, 
Nia takde pun nk cter pasal raya...
hihihihi
tak sempat nk rasa nikmat nye ras, cuti sekejap sgt..
tapi tetap bersyukur sebab dapat raya ngan family tahun nie, tak mcm tahun lepas...
org berayaNia kat kaunter main cop2..

alhamdulillah dalam bulan puasa hari tue Nia dapat perkhabaran Nia dapat offer pindah ke Jabatan lain..
Lama gak laa Nia tunggu...
Bayangkan laa g IV bulan 2 dapat tau keputusan lulus IV bulan 4,
bukan lulus buta2 k...
siap bersyarat lagi tunggu tapisan SPRM la itu laa ini laa...
daa tue kne tunggu surat lapor diri dr jabatan baru...

tunggu punye tunggu 2 minggu sebelum raya nia dapat surat lapor diri..
kelam kabut.. mendadak.. 
ada masa 1 minggu je nk siapkan urusan kat BSI.. 
nk wat perlepasan jawatan laa
urus keluar kuarters
mcm2 la...
tp sebenarnye urusan pelepasan jawatan tue tak settle lg sbb bg short notice.. 
bese org bg dlm masa 30 hari sebelum.
nak buat macam mne kn ada masa seminggu nk lapor diri. 
nak tak nak kena jugak laa...
so admin kte tunggu dalam 3 bulan beu buku perkhidmatan Nia akan sampai ke jabatan baru..
n itu menyebabkan gaji pun loading laa..
daa laa nak kena start dr awal balik, cari rumah kenal2 ngan org bru... 

MATI LAA NAK!!!!!!

daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg.. 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@SEMUA YANG TERCATIT DISINI ADALAH HAK MILIK TUAN TANAH WHICH IS ME YUS NIA