♥ WARKAH DARI TEMAN ♥

Sabtu, Oktober 19, 2013

Merantau Lagi?!!



Hey Buddies.. 

ermm esok Nia akan pergi lagi..
yup lagi..
merantau lagi ke negeri org..
Jauh lagi dr mak ayah adik2 dan kampung halaman...

as I said in my previous post,
Nia dapat interview Pegawai Imigresen..
n alhamdulillah sebenarnya Nia daa dapat pon..
esok Nia nk g daa..

Tapi nak tau tak sampai ketika ini Nia tak siap kemas apa2 pon lg...
huhuhu...

Mood mengemas belum mari laa...

ermm Nia daa berenti keje sebagai pendidik 'pari-pari kecil' secara rasminya Rabu yang lepas..
Dan masa yang ada itu Nia gunakan untuk menguruskan segala urusan-urusan rasmi..
macam2 gak kne wat..

1st of all klau kita daa pergi temuduga tue kebiasaannya dia akan dapat jawapan temuduga sama ada berjaya atau tak dalam masa sebulan dua gtue laa..
n nak cepat lbey baik cek gne e-mail...

Nak tau apa jadi ngan Nia??

Surat dr SPA tak sampai2..
nasib baik laa Nia call sebelum tarikh lapor diri..
Rupa-rupanya surat tue diorg daa antar dari bulan 7 lagi..
Tapi sampai kesudah surat tak sampai2..
Nia perlu kan surat tue sbb dalam tue ada Surat Akuan Sumpah dan Surat Pemeriksaan Kesihatan..
Nasib baik Nia cek e-mail n call tnye kenapa surat tak de..
Ada rezeki rupa-rupanya..
So pegawai kat SPA tue pun kirim kan laa semula surat tue..

Nasihat Nia untuk Buddies semua klau ada cek e-mail kte kita lulus temuduga tapi tak dapat2 lagi surat dari SPA better kita call SPA terus.. 
Sbb kadang2 tue surat tak sampai..

Dalam surat SPA tue dia tak bgtau pon bler dan kat mana nk lapor diri..
So nia takut jugak laa sbb Nia keje kan masa tue..
Nak berenti pon kne laa bg notice berenti awal2..
Disebabkan takut Nia pon mintak laa no telefon Jabatan Imigresen untuk tau tarikh lapor diri...

U know what masa tue Nia call dalam 25hb September...
& kne lapor diri 20 hb Oktober..
WAAAAAA!!!
Apa nk buat??
Tak sampai sebulan lagi..
Habis laa...
Nk tak nk kne laa berenti tengah2 bulan...
Nia berenti 15hb...

Kelegaan dan keseronokan dapat surat tue hanyalah sementara je..
Sbb banyak keje kena wat
jadi masa 2-3 arie tue Nia guna kan sepenuhnya untuk uruskan segala urusan..
Ok..
Antaranya ialah:

1. Surat Setuju-Terima Lantikan
Just do it only laa darling... 
just klik setuju atau tak je.. 
then print.. buat dua copy... 
ada yang kata kne antar semula ke spa tapi Nia tak buat pun..


2. Surat Akuan Sumpah
Surat akuan sumpah nie perlu ditandatangani oleh hakim mahkamah seksyen/ majistret/ pesuruhjaya sumpah.. 
Masa mula2 tue Nia serious tak tau nak mintak kat mana.. 
setelah merujuk kepada UNCLE GOOGLE n dari Blogger2 lain Nia pun dengan tanpa segan silunya pon call laa mahmamah Ampang sama ada bley tau tak buat kat sne.. 
Alhamdulillah bley.. 
1st of all untuk SURAT AKUAN SUMPAH.. 
Nia pergi ke MAHKAMAH AMPANG... 
Mahkamah nie dekat bangunan MPAJ.. 
Kat tingkat bawah tue ada kaunter Suruhanjaya Sumpah.. 
Ada yang kata kena bayar...
Tapi masa Nia pergi tak yah bayar apa2 pon.. 
Just tunjuk surat tue bagitau yang itu untuk SPA.. 
Dia akan cop dan sain... 
Keje kita just tulis nama n sain untuk rekod diorg..


3. Medical Check-Up
ermmmmm... 
Menda paling menyampah Nia nak buat.. 
Tambah2 plok kat klinik kerajaan.. 
Daa laa ramai org... 
So pas g Mahkamah Ampang Nia pon g laa try tnye Hospital Ampang sama ada bley buat kat situ ke tak.. 
Rupa2 nya tak bley... 
wat abis minyak kete aku je... 
Dia kte bley wat kat Klinik Kesihatan je.. 
So Nia pon nek blik laa bukit Ampang tue.. 
G Klinik BT9... 
Sampai ambik nombor, 
then menunggu...
menunggu.. 
dan 
menunggu... 
nama Nia kne panggil.. 
mula2 cek laa mata semua bagai... 
daa tue dia minta Nia g wat urine test dulu... 
WWWAAAAAAA!!! 
Nie yang paling tak ske nie... 
urine test??? 
time tue plok laa rse nk buang air tue tak de.... 
berapa kali gak laa Nia g toilet tapi tak bley2 jugak buang air... 
Wat malu je.. 
Terus Nia kte ngan nurse tue Nia tak bley nk buang air...
Nasib bek Nurse cmey molek kte takpe... 
take time.. 
huhuhu.. 
habis sebotol air minum n jalan-jalan kejap kat luar then bley gak buang air... 
so pastue tunggu result siap pukul 2.. 
Nia pon g laa mkn dulu.. 
Pukul 2 masuk blik klinik untuk jumpa dr ambik semua result...

Urusan len pon ada jugak..
Tapi yg tiga kat atas nie yg penting...
N kene buat cepat sbb Nia daa nk g kan..
huhuhu..

OK laa buddies semua Nia nk g kemas barang2 dulu ye..
Malas nye... 
Tapi bnyak nk kne kemas nie..
tue sje dr Nia untuk kali nie...

Harap2 esok lebey baik dr hari ini ye semua..
N Nia harapkan doa kali semua moga cabang baru yang Nia ceburi nie dapat keberkatan dari 
Allah S.W.T...
Insya-Allah...
Ammmiiinnnn...



PD HERE I COME!!!!!!

daa abis baca kn?? 
jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..



 
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@SEMUA YANG TERCATIT DISINI ADALAH HAK MILIK TUAN TANAH WHICH IS ME YUS NIA