♥ WARKAH DARI TEMAN ♥

Sabtu, Oktober 19, 2013

Merantau Lagi?!!



Hey Buddies.. 

ermm esok Nia akan pergi lagi..
yup lagi..
merantau lagi ke negeri org..
Jauh lagi dr mak ayah adik2 dan kampung halaman...

as I said in my previous post,
Nia dapat interview Pegawai Imigresen..
n alhamdulillah sebenarnya Nia daa dapat pon..
esok Nia nk g daa..

Tapi nak tau tak sampai ketika ini Nia tak siap kemas apa2 pon lg...
huhuhu...

Mood mengemas belum mari laa...

ermm Nia daa berenti keje sebagai pendidik 'pari-pari kecil' secara rasminya Rabu yang lepas..
Dan masa yang ada itu Nia gunakan untuk menguruskan segala urusan-urusan rasmi..
macam2 gak kne wat..

1st of all klau kita daa pergi temuduga tue kebiasaannya dia akan dapat jawapan temuduga sama ada berjaya atau tak dalam masa sebulan dua gtue laa..
n nak cepat lbey baik cek gne e-mail...

Nak tau apa jadi ngan Nia??

Surat dr SPA tak sampai2..
nasib baik laa Nia call sebelum tarikh lapor diri..
Rupa-rupanya surat tue diorg daa antar dari bulan 7 lagi..
Tapi sampai kesudah surat tak sampai2..
Nia perlu kan surat tue sbb dalam tue ada Surat Akuan Sumpah dan Surat Pemeriksaan Kesihatan..
Nasib baik Nia cek e-mail n call tnye kenapa surat tak de..
Ada rezeki rupa-rupanya..
So pegawai kat SPA tue pun kirim kan laa semula surat tue..

Nasihat Nia untuk Buddies semua klau ada cek e-mail kte kita lulus temuduga tapi tak dapat2 lagi surat dari SPA better kita call SPA terus.. 
Sbb kadang2 tue surat tak sampai..

Dalam surat SPA tue dia tak bgtau pon bler dan kat mana nk lapor diri..
So nia takut jugak laa sbb Nia keje kan masa tue..
Nak berenti pon kne laa bg notice berenti awal2..
Disebabkan takut Nia pon mintak laa no telefon Jabatan Imigresen untuk tau tarikh lapor diri...

U know what masa tue Nia call dalam 25hb September...
& kne lapor diri 20 hb Oktober..
WAAAAAA!!!
Apa nk buat??
Tak sampai sebulan lagi..
Habis laa...
Nk tak nk kne laa berenti tengah2 bulan...
Nia berenti 15hb...

Kelegaan dan keseronokan dapat surat tue hanyalah sementara je..
Sbb banyak keje kena wat
jadi masa 2-3 arie tue Nia guna kan sepenuhnya untuk uruskan segala urusan..
Ok..
Antaranya ialah:

1. Surat Setuju-Terima Lantikan
Just do it only laa darling... 
just klik setuju atau tak je.. 
then print.. buat dua copy... 
ada yang kata kne antar semula ke spa tapi Nia tak buat pun..


2. Surat Akuan Sumpah
Surat akuan sumpah nie perlu ditandatangani oleh hakim mahkamah seksyen/ majistret/ pesuruhjaya sumpah.. 
Masa mula2 tue Nia serious tak tau nak mintak kat mana.. 
setelah merujuk kepada UNCLE GOOGLE n dari Blogger2 lain Nia pun dengan tanpa segan silunya pon call laa mahmamah Ampang sama ada bley tau tak buat kat sne.. 
Alhamdulillah bley.. 
1st of all untuk SURAT AKUAN SUMPAH.. 
Nia pergi ke MAHKAMAH AMPANG... 
Mahkamah nie dekat bangunan MPAJ.. 
Kat tingkat bawah tue ada kaunter Suruhanjaya Sumpah.. 
Ada yang kata kena bayar...
Tapi masa Nia pergi tak yah bayar apa2 pon.. 
Just tunjuk surat tue bagitau yang itu untuk SPA.. 
Dia akan cop dan sain... 
Keje kita just tulis nama n sain untuk rekod diorg..


3. Medical Check-Up
ermmmmm... 
Menda paling menyampah Nia nak buat.. 
Tambah2 plok kat klinik kerajaan.. 
Daa laa ramai org... 
So pas g Mahkamah Ampang Nia pon g laa try tnye Hospital Ampang sama ada bley buat kat situ ke tak.. 
Rupa2 nya tak bley... 
wat abis minyak kete aku je... 
Dia kte bley wat kat Klinik Kesihatan je.. 
So Nia pon nek blik laa bukit Ampang tue.. 
G Klinik BT9... 
Sampai ambik nombor, 
then menunggu...
menunggu.. 
dan 
menunggu... 
nama Nia kne panggil.. 
mula2 cek laa mata semua bagai... 
daa tue dia minta Nia g wat urine test dulu... 
WWWAAAAAAA!!! 
Nie yang paling tak ske nie... 
urine test??? 
time tue plok laa rse nk buang air tue tak de.... 
berapa kali gak laa Nia g toilet tapi tak bley2 jugak buang air... 
Wat malu je.. 
Terus Nia kte ngan nurse tue Nia tak bley nk buang air...
Nasib bek Nurse cmey molek kte takpe... 
take time.. 
huhuhu.. 
habis sebotol air minum n jalan-jalan kejap kat luar then bley gak buang air... 
so pastue tunggu result siap pukul 2.. 
Nia pon g laa mkn dulu.. 
Pukul 2 masuk blik klinik untuk jumpa dr ambik semua result...

Urusan len pon ada jugak..
Tapi yg tiga kat atas nie yg penting...
N kene buat cepat sbb Nia daa nk g kan..
huhuhu..

OK laa buddies semua Nia nk g kemas barang2 dulu ye..
Malas nye... 
Tapi bnyak nk kne kemas nie..
tue sje dr Nia untuk kali nie...

Harap2 esok lebey baik dr hari ini ye semua..
N Nia harapkan doa kali semua moga cabang baru yang Nia ceburi nie dapat keberkatan dari 
Allah S.W.T...
Insya-Allah...
Ammmiiinnnn...



PD HERE I COME!!!!!!

daa abis baca kn?? 
jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..



 

Jumaat, Oktober 18, 2013

PEGAWAI IMIGRESEN KP17 INTERVIEW




Hey Buddies.. 

ALHAMDULILLAH... 
Igot an offer to join the government sector...
yes as stated up there..
Pegawai Imigresen KP17

this is the tips that i can give to those got the opportunities to go for SPA interview for Pegawai Imigresen KP17

before i go actually, i tak buat apa2 preparation pon..
just go like that...
the thing that I knew was only the Jabatan is under Kementerian Dalam Negeri..
huhuhuhu..

I was lucky that i did not been asking to much by the officer..
Because the question that they ask actually I know already the answer..

Ini antara soalan yg panel tue tnye dekat nia,

Sudah berapa kali hadir temuduga SPA?

Anda tahu kenapa anda gagal?

Kenapa pilih Imigresen sedangkan bidang awak belajar semasa Diploma lebih kepada pendidikan?

Boleh berbahasa Ingeris? Then they will ask u to introduce yourself in English.

Jabatan Imigeren berada di bawah kementerian apa dan siapa Menterinya?
J:  Kementerian Dalam Negeri dan menterinya adalah Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Boleh berikan saya objektif jabatan imigresen?
J:  Objektif utama Jabatan Imigresen Malaysia ialah untuk menguruskan hal-hal Imigresen selaras dengan kepentingan negara.

Apa tugas2 seorang pegawai Imigresen??
Seorang pegawai imigresen bertanggungjawab dalam menerima dan menyemak permohonan sama ada dr warganegara atau dari warga asing..
bagi warga negara ianya melibatkan pengeluaran pasport dan dokumen perjalanan untuk ke luar negara.
Manakala bagi warga asing pula ia melibatkan pengeluaran visa, pas dan permid sama ada bagi tujuan melancong, melabur, berniaga, belajar dan sebagainya...
selain itu pegawai imigresen juga membuat tugas-tugas penguatkuasaan dan tugas-tugas imigresen di pintu-pintu masuk...

Namakan pintu-pintu masuk ke negara Malaysia yang telah diwartakan.
senang je... sebut je
- LCCT / KLIA
- Pelabuhan Klang
- Pelabuhan Melaka
- Bukit Kayu Hitam
- Tambak Johor

Apakah pendapat anda dengan kebanjiran pendatang asing ke negara kita?
J:  soalan ini Nia jawab sejujurnya.. tp kne relevan laa... kne tunjuk jawapan yg bijak.. sbb ini KBKK n dia actually bg Nia dia nk uji kita dr segi sama ada kita ini prejudis atau tak terhadap bangsa asing..

Apa yang dimaksudkan dengan integriti?
J:  Integriti adalah sifat jati diri yang merangkumi keikhlasan, keterbukaan, ketelusan, amanah, benar, berpegang kepada prinsip, tidak mudah terpengaruh, boleh dipercayai dll

Adakah anda sanggup ditugaskan diluar bandar seperti pendalaman atau kawasan Sabah dan Sarawak.

Berapakah gaji seorang pegawai Imigresen KP 17?
J:  minumum 927.03, maksimum 3089.68 dan setiap tahun kadar kenaikan adalah 95

ok thats all Nia bg info soalan untuk buddies semua...
sbb itu yg soalan yg dia bg Nia.

and one more thing..
sblum Nia terlupa..
actually before kita g untuk temu duga, kita akan diperiksa dari segi fizikal terlebih dahulu..
masa tue laa dia akan cek badan kita, berat laa.. kaki la.. mata laa dll..
keputusan sama ada kita boleh ditemuduga atau tak adalah bergantung kepada sama ada kita lepas atau tak ujian fizikal tue..
sebab tue dia minta kita bawak baju sukan...
siap2 pakai bju sukan dulu pun tak pe.. the baru tukar ke bju yang lebih formal...


thats all for now..
n guys good luck if u are going for the interview...
the key-work of successful in any interview like this is 

CONFIDENT!!

But jgn over confident sampai org nek jelak...
huhuhu



 daa abis baca kn?? 

 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..


 

MY JOURNEY STARTED WITH R.E.A.L. KIDS PLUS SURIA CAMPUS



Hey Buddies.. 

Syukur Alhamdulillah masih lagi bernafas di muka bumi ini...
Nia tau nia daa lama tak menulis..
Bkn nye sbb tak de cerita tp sebab susah laa nk online..
Klau dulu kat upsi 24/7 online pun bley..
Nie bler kat umah asyik online gne fon je..
Nk update blog pon susah..

Untuk pengetahuan semua lepas Nia praktikal, 
Nia menganggur tak lama laa... 
Dalam sebulan mcam tue laa lebih kurang...

Actually my mom is working at one of the private school in Hulu Langat..
When i already finish my practicum my my mom straight away ask the principal of the kindergarten in that school whether they need any new teacher..
Syukur Alhamdulillah,,,
Yes they need a new teacher, 
which is qualified in ECE just like me..

I went for interview..
they are fully speaking in English..
It's a little been difficult for me to speak fluently in english.
What do u expect,
I spent almost 3 year at UPSI without use the english as a medium of communication...
Ofcoz my English is terrible..
But I try my best...

I got the job...
yaaahhhh....

but the problem came to me when almost all of my student is non-Malay...
Some of them don't understand a single word in Bahasa...
In a first 1 to 2 month there actually I was afraid to communicate with the children in English..
I'm afraid that the children doesn't understand what I try to say...
And seriously i take a few minute to think about what I'm going to talk with those children..

That was what happen to me..
I'm sure some of u also facing the same situation...
what I'm trying to say is,
Guys...
Actually is not us don't know how to speak in English..
But we our-self don't want to speak in English..
We afraid that people around us will laugh at us when we say something wrongly...

I was luck..
I have a very helpful friends around me in Suria Campus..
they are not laughing when i made a mistake..
But they talk to me nicely, and fixed... yeah i can call it as a fixed..
becoz of my broken English that need to fixed..
huhuhu

thanks u ladies...
i will always remember u all...

From left:
Behind row:  PN Nor, Mrs Ravi, Mama Selvam, Ms Gina (my principal), Teacher Malini, Mrs Chew.
Front row:  Kak Midah, Azura, me, Teacher Ramani
MY KIDS






daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..



Khamis, Oktober 17, 2013

BAB LAMPIRAN Perkembangan Kemahiran Motor Halus Kanak-kanak Tadika Dalam Menggunting

Hey Buddies.. 



 daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..

 

BAB5 TESIS Perkembangan Kemahiran Motor Halus Kanak-kanak Tadika Dalam Menggunting



Hey Buddies.. 



daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..



 

BAB4 TESIS Perkembangan Kemahiran Motor Halus Kanak-kanak Tadika Dalam Menggunting



Hey Buddies.. 


daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..


 

BAB 3 TESIS Perkembangan Kemahiran Motor Halus Kanak-kanak Tadika Dalam Menggunting



Hey Buddies.. 


 daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..

 

BAB 2 TESIS Perkembangan Kemahiran Motor Halus Kanak-kanak Tadika Dalam Menggunting



Hey Buddies.. 




daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg.. 

 

BAB 1 TESIS Perkembangan Kemahiran Motor Halus Kanak-kanak Tadika Dalam Menggunting



Hey Buddies.. 


daa abis baca kn?? 
jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..


 

BAB UTAMA TESIS Perkembangan Kemahiran Motor Halus Kanak-kanak Tadika Dalam Menggunting



Hey Buddies.. 





daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg.. 


 

Ahad, Oktober 13, 2013

MY PRACTICUM


hey BUDDIES...
daa lama sgt rse nye blog nie bersawang tak berpenghunikan..
daa lbey setahun sjak post nia yang terakhir..

dalam masa setahun nie macam2 yg jadi tau..
dr nia praktikal..
pastue tanam anggur sebulan...
daa tue keje sampai laa sekarang nie nia daa nk resign pun...

erm....
sepanjang praktikal mcam-macam nia lalui...
sepatutnya kan nia praktikal bertiga dengan 
CHO n Kak Eni..

Tapi bru sehari kak Eni dengan kami dia terpaksa blik pulak..
semua nya sebab Kak Eni masa tue mengandung 
n tumpah darah...

kelam kabut malam tue..
pukul brape tah kitorg g antar kak Eni g Hospital Kajang..
risau jugak tau bini org tue...
selesai uruskan pasal Kak Eni n call husband dia semua,
Nia ngan Cho pon blik laa...
blik tue CHO pulok jd tak sihat..
muntah2..

tak lama tue Nia g teman Cho pulak g Klinik BT 9 
untuk cek...
rupa-rupa nye dia mengandung...
masa tue Nia rse happy sgt utk kawan nia CHO tue..
ada jugak anak sendiri...

sepanjang dia mengandung tue Nia selalu tgk kn dia bnyak berubah..
tak macam CHO yang selalu..
tak aktif mcm dulu..
dia jd cepat penat...

erm...
bau minyak wangi pun tk bley..
makan pun tk brape nk lalu...
masa2 mula2 tue je laa dia makan..
bler daa lama2 dia daa kurang makan..
mkn je muntah blik pas tue..
kecian Nia tgk dia masa tue.

masa pun berlalu...
hari demi hari Nia Al-Hannah..
Dr TASKA ngan Kak Yati sbgai penyelia kami yang teramat laa sporting n gler2 tahap dewa..
bersama kawan-kawan seperjuangan yang bertukar ganti...
tak pernah tetap..
dari Kak DAyah, ke Ira ke Milah ke Ayu...

masuk bln satu nia pon masuk ke tadika...
ngajar kat sne plok...
erm.. pengalaman baru berhadapan dengan budak-budak yg menangis laa itu laa..
penat..
ada yang tak nk lepas dr mak ayah lg tue..
menangis dari pg sampai laa blik...
bengkak mata dia..

bler masuk tadika nie bru laa rse bz dengan tesis tak jalan apa pon lagi..
daa laa lecture nk dtg observe..
penat ooo..
tak tidor malam kadang-kadang tue...
mana tak nye..
dengan RPH lg..
Tesis lagi..
ABM lagi..
penat..
sesak rse otak...

Nasihat nia utk junior2 Nia yang nk g praktikal tue..
siap2 kn laa tesis tue awal2..
jgn jadi mcm nia..
tajuk pun bertukar2..
isi dalam nye jgn cter laa..
ubah sini..
ubah sana...
habis laa..
pakcik GOOGLe Nia karih cari bahan..
olah sini..olah sana
mana yang bleh..
tak bley copy bulat2 ooo
bahaya..
kena ubah..
nk campur2 kn dr sumber2 yg berbeza..

Nia ingat lagi apa lecture nia kte..
Copy from 1 source cannot be accepted..
but copy for a lot of sources is a research..

nk di jadikan cerita sampai laa cuti tahun baru cina tak salah nia,
Nia dapat berita yang tak baik..
CHO keguguran..
sdey oo masa tue..
sbab sbelum cty tue Nia rse happy sgt tgk perut Cho daa mula memboyot..
siap kte nk ambik gambar lagi sambil peruk dia..
tp sayang Nia tak ambik pon gambar tue sbagai kenangan..
Cho pg check up macam bese.. 
n nasib baik hari tue dia kne scan..
dia tak rse sakit apa pun.. tau2 dr kte baby dia daa tak de...
mse nia g tgk dia kat hospital mse tue rse sdey je tgk dia...
tp Nia tahan je rse tue..
tak nk laa dia sdey lagi..
Kak Yati yang brutal2 tue pun jd tak tahan tgk dia...
Cho kte dia ok..
tp nia tau dia tak ok...
dia cuma tak nk tunjuk sdey dia..
tak pe CHO..
aku tau ko kuat...
Anak ko akan tunggu ko kat Sana nanti..

so CHO pon blik laa Kg berpantang..
tgl laa nia seorang diri berpraktikal tak berteman...
apa yg nia kte dulu jd knyataan..
nia pernah kte ngan kak eni n CHO yang 
"Jgn nanti ko tgl kn aku sorg2 sebab mengandung"
daa jd knyataan..
beza nya kak eni extend terus CHO plak bercty...
sdey oo kne tgl sorg...
tdo sorg..
g tadika sorg..
semua sorg laa..



















 

























Hey Buddies.. 
 daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@SEMUA YANG TERCATIT DISINI ADALAH HAK MILIK TUAN TANAH WHICH IS ME YUS NIA