♥ WARKAH DARI TEMAN ♥

Sabtu, Mac 17, 2012

KEIKHLASAN RAHSIA KEJAYAAN




Hey Buddies..


Iblis berkata, "Ya Allah, Oleh sebab Engkau telah memutuskan bahawa aku sesat, pasti aku  akan mnjadikan mereka memandang baik (perbuatan maksiat) di muka bumi, pasti aku akan mnyesatkan mereka semuanya, kecuali hamba2 Engkau yang mukhlis (ikhlas) di antara mereka." (QS AL_HIJR, 15 : 39-40)

Mengapa iblis tak dapat sesat kn org yg ikhlas?? erm.. sbb org yg ikhlas nie dia ikhlas 100 % kerana ALLAH SWT, dia serahkan diri dia sepenuhnya kepada Allah. Sbb klau kita ikhlas kerana Allah, ketika itu kita semua berada dalam kekuasaan Allah. Oleh itu setelah seluruh jiwa dan fikiran diletakkan hanya kera Allah SWT, tak mungkin lah kn syaitan dan iblis nak ganggu fikiran kita. 
  
Kalau kita lemah dan tak kuat, syaitan dan iblis dgn mudah boleh gugat iman kita.macam tue jugak klau kita nk berjaya dalam kerjaya ke apa sje lah  yg kita nk buat, keikhlasan amat amat amat diperlukan.. huhuhu..
bnyak nya amat... nk menunjukkan betapa penting nye keikhlasan tue kn...


so semua org nk berjaya dalam kerjaya, study, hidup n apa sje benda yg kita nk buat kn... hari nie Nia nk kongsi ngan buddies semua cara2 nk mencapai keikhlasan yg hakiki.. hihihi.. bkn apa skrg nie Nia sendiri pun sedang usahakan untuk hidup n lakukan apa sahaja dengan seikhlas mungkin hanya kerana Allah.. dan meletakkan ganjaran drpd manusia tuk sebagai sesuatu yg tak penting n tak seharusnya diharapkan...

jom kita sama2 semak panduan nk mncari nilai keikhlasan itu : 


  • Pastikan kita ikhlas krn ALLAH SWT. apabila kita ikhlas kerana Allah pasti kita akan lakukan semua kerja krn Allah dan pastinya keikhlasan kita merangkumi semua termasuk perkara seperti kewangan, anak-anak, isteri, suami, syarikat, sekolah, universiti, rakan-rakan dan seluruhnya.
  • Org yg ikhlas tidak terlalu memikirkan perkara tersebut. Yg penting adalah memikirkan tanggungjawab yang ditetapkan oleh Allah itu telah dilaksanakan dengan baik atau belum. Itulah ikhlas dan ia hadir tanpa perlu difikirkan.
  • Fokuskan pemikiran kita dengan setiap perkara yang dilakukan adalah kerana Allah, dengan sendiri keikhlasan itu akan hadir.
  • Tidak penting sama ada org lain ikhlas atau tidak tetapi yg sgt penting adalah diri anda sendiri ikhlas atau tidak. Kita perlu faham konsep ikhlas itu dahulu!


  • Ikhlas tidak boleh dibuat-buat tetapi dapat diwujudkan dgn kesedaran. Kita tahu dan rasa jika kita ikhlas atau tidak.
  • Jujur dalam pekerjaan serta apa shj yg kita lakukan mampu mndatangkan keikhlasan, pastinya kita tahu dan perlu mmpunyai nilai2 murni trsebut.
  • Kita perlu sedar sepenuhnya tanggungjawab sbg wakil Allah (khalifah) di muka bumi ini. Kita memiliki pelbagai tanggungjawab yg ditetapkan oleh Allah SWT ke atas kita dgn plbgai tugasan sbg manusia, tanpa mengira jantina, pekerjan, ibu, anak, dan sbgainya.
  • Kita bekerja adalah kerana tanggungjawab trhadap Allah. Untuk apa anda bekerja? Pastinya utk melengkapkan kehidupan kita dan sgala kelengkapan itu pastinya datang dari-Nya.
  • Belajar utk ikhlas, secara automatiknya kita suka dgn stp perkara yg akan dilakukan dan pastinya ia mmberi kepuasan dgn stiap apa yg kita lakukan. 

  • Kita tidak salah dan tidak di larang sama sekali memiliki wang yg bnyak, pngkat yg besar, rumah yg besar dan segala kekayaan yg ada. Namun kita juga diperintahkan agar berkongsi kekayaan tersebut dgn zakat, bersedekah dan sbgainya sperti ditetapkan oleh Allah di dalam Al-Quran dan Sunnah.
  • Dengan kesedaran yg tinggi di atas tanggungjawab kita sebgai wakil Allah SWT dalam setiap hal kecil atau besar w/pun mnyampai sedikit ilmu pun, maka ia adalah kehendak Allah. Kita sbgai wakil Allah SWT hnya brserah utk mlakukannya. Allah mngkehendaki kita mnyampaikan ilmu yg kecil itu disampaikan dgn pnuh tnggungjawab sbg wakil Allah yg memiliki ilmu trsebut.
  • Kita bekerja adalah tanggungjawab terhadap Allah SWT. Untuk apa kita bekerja? Pastinya utk melengkapi khidupan kita, dan sgala kelengkapan pastinya datang dari-Nya.
  • Apabila kita memiliki kesedaran trtinggi, tanggungjawab yg dilakukan krn Allah SWT. Kita tidak melakukannya kerana pangkat dan wang namun pangkat dan wang merupakan keperluan. Ia membantu anda di dalam urusan menjadi wakil Allah SWT iaitu khalifah di muka bumi ini.
  • Dgn kesedaran, segala pekerjaan yg kita lakukan adalah kerana ingin mncari nafkah dan ia mrupakan tanggungjawab yg ditetapkan oleh Allah SWT. Pasti kita akan berusaha utk melaksanakan tanggungjawab tersebut. Ini bukan satu paksaan ttapi krn kesedaran kita di atas tanggungjawab sendiri. 



 SENYUM PUN KENA IKHLAS DR HATI

daa abis baca kn??jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..

 

Selasa, Mac 13, 2012

PENEMAN MR. KURA-KURA



Hey Buddies..

nie merupakan peneman mr kura-kura yg nia wat sebelum nie..


MR and MRs kura-kura..
moga berbahagia sampai hujung nyawa..
insya-allah..
hihihihihi...
(brnyawa ke) 
daa abis baca kn?? 
 jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg.. 

Sabtu, Mac 10, 2012

FINGER PUPPET

Assalamualaikum.. 
 Hey Buddies..

dalam kesibukan menelaah nota2 yg tak tau bler nak khatam nie 
nia sempat wat something yg cukup cmey..
hihhihihi...
tak de laa cmey mana sbnar nye..
biasa2 je..
tp nia nk kongsi jugak ngan buddies..
maybe pasnie korg pun bley cuba wat jugak..
utk isi masa lapang..
n mana tau bley wat duit kn..
tue pun klau buddies rajin n kreatif laa kn...

nie laa yg nia wat utk hilangkan stress bce nota n ketidak selesaan badan sebab slsema nie..


nie laa dia...
cik kura-kura..
puppet jari..
bley wat men nie..
mesti ada yg tnye nape tak wat kerang je smpena ngan nama blog bru nia nie kn..
hihihihi..
nia daa crie daa design kerang tapi tak jumpa..
yg nia jumpa pun design tiram je laa..
tak cmey..
tue yg wat jugak laa kura-kura nie...

mekasih kat kak cyla lulu yg ajar nia wat nie...
hihihihi...


cik kura-kura nia ditemani cik arnab yg kak cyla wat sebelum nie..
pasnie nia nk wat peneman plak utk cik kura-kura nia nie..
biar dia tak sunyi...
nk wat yg warna pink plak..
kura-kura betina laa..
hihihi..

 daa abis baca kn?? 
 klik sini plak n jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg.. 
 

Khamis, Mac 08, 2012

REMOVE TIMELINE AT FB

sbelum mula baca... 
klik sini dulu k.. 
  
Assalamualaikum..
Hey Buddies..

mesti ramai sangat yang nak sangat tukar kepada old fb kn??
time line merimaskan jee..
betul tak??
1st time nia guna timeline rse macam budak bru blajar guna FB je..
tak tahu dekat maan friend list. photo, etc..
tension gler time tue..
tapi bila daa lama skit okey laa jugak skit2..
still rimas..
bila daa tau mcm ne nk remove timeline nia memang happy gler...
n terus try..
korang nk try jugak tak??
jom kita try ramai2...

DOWNLOAD
PILIH BROWSER KORANG (aku guna GoogleChrome. lul)
(VERSION 0.3)

     

lepas daa siap download, korang tutup browser dan bukak balik..
ok tak???
klau ok jangan lupa diri plak..
share2 laa dekat kawan2 yg dok pening ngan fb diorg tue...

oppss..
sebelum tue, mesti ramai yang cakap. kita je yg nampak perubahannya kn??
alah biar je lah..
asalkan mata kita puas tak nampak benda serabut..
orang len yg tak nk tgk time lime nie pun bley gak istall gne cre yg sama kn...

 daa abis baca kn??
klik sini plak n jgn lupa tgl kn komen2 bernas korg..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@SEMUA YANG TERCATIT DISINI ADALAH HAK MILIK TUAN TANAH WHICH IS ME YUS NIA