♥ WARKAH DARI TEMAN ♥

Selasa, Februari 21, 2012

Cara Jimatkan Kuasa Bateri Lappy

Assalamualaikum.. 
Hey Buddies.. 

kat sini nia nk kongsi tips ngan buddies pasal cara nk buat bateri lappy lambat habis masa kiat tgh guna.
ok..
nia nk kongsio skit standard jangka hayat bateri lappy nie 300 kali cas.
so klau lepas certain time kita mesti akan perasan bateri lappy kita jd k.o. skit n tak macam masa mula2 kita beli lappy..
betul tak??
so 1st, klau kita n gunakan lappy dalam masa yg lama contoh 3 ke 8jam better buddies tanggalkan bateri dan guna charger.. 
sbb klau klau kita gunakan caharger n tak tanggalkan bateri masa guna, bateri lappy kita tak dapat nk tampung lebihan kuasa n secara tak langsung bley jejaskan ketahannan bateri kita.

so kat sni ni ada serta kn langkah2 yang buddies bley praktik kan:

 perlahankan volume @ mute jika perlu

adjust screen brightness, kurangkan kecerahab screen lappy, selalulany secara auto jika buddies gunakan option "select a power plan" kepada "power saver"

disable bluetooth jika tidak guna.

gunakan aplikasi yang tak mempunyai jumlah RAM yg bnyak.
sbgai contoh, guna notepad kurang guna RAM compare dgn guna MS Word.

Matikan netword card ? switch off klau tak guna internet.

unplug USB device macam pendrive.

shutdown atau guna hibernate klau tak guna lappy.

buat defragment seminggu sekali untuk pastikan lappy dapat berjalan lancar.

Jangan guna CD / DVD.

matikan port yg tak guna mcm Ethernet/USB.

elakkan letak lappy atas permukaan yang serap haba macam bantal / tilam. ini akan buat lappy jd panas.

gunakan cooling pad.



banyak lagi cara nk jimatkan jangka hayat bateri tapi langkah2 yang nia bg nie mudah skit utk buddies praktikkan..
Selamat Mencuba...

 
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@SEMUA YANG TERCATIT DISINI ADALAH HAK MILIK TUAN TANAH WHICH IS ME YUS NIA