♥ WARKAH DARI TEMAN ♥

Jumaat, Ogos 27, 2010

pengalaman mengajarku

assalamualaikum..

hari nie seharian yus tak blh tido.. mula2 wat alaa assignment, pastue lama2 jd malas plak. tue yg terpnggil nk write something kat blog nie..

semlm nia terfikir, kadang2 pengalamn pahit dan duka kita lalui tue lebih bnyak mengajar kita erti hidup yg sebenar.. cuba pikir blk, antara pengalaman manis, suka ria kita dengan pengalaman pahit, sedih dan duka kita mana satu lbh memberikn kesan yg mendalam?? mesti yang pahitkn.. klau ada yg kte pengalaman yg manis tue lg berkesan, sye rse awk patut pikir blk...

contoh nye laa... klau kita wat presentation kat klz, tetiba harie tue kite punya hampeh laa pulak berbanding sebelum nie, surely u will talk about your horibble presentation more than the other presentation that u had done before, right?
tue just contoh yang mudah laa... tapi sebagai seseorg yg bermotivasi tinggi kita mesti akan carie dimana silapnya kita.. jgn tuding jari kat org dulu... make a checklist pasal ksalahan kita, maybe kita tak prepare betul2x, maybe kita main2.. or maybe kita masa tue baru lps frust menonggeng sbb bru lepas cinta.. so tak d semangat nk wat apa2.. nia harap jgn laa jd macam tue... bak kata pepatah bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor.. klau bunga tu daa org petik, kita carie laa lain.. bnyak lagi bunga lain yg sedia untuk dipetik di muka bumi Allah yg luas nie.. apa guna nya Allah ciptakan dunia yg terbentang luas nie klau kita terus menerus nk menyempitkan pencarian kita hanya pada satu 'taman' sahaja.. tue untuk yang lelaki.. tak kisah sangat laa.. diorg tue lelaki, klau dia frust pun tak sgt.. yg perempuan nie, klau kena break ngan bf tue... wah.. bukan main lg 7 hari 7 malam menangis je.. dgr lagu tue nangis, tgk something pun nangis.. masa makan pun nangis.. tapi tak leh salah kn perempuan jugak sebab dah sejak azali lagi Allah cipta kaum Hawa nie dengan hati nurani yang lembut dan mudah tersentuh.. walaupun luaran nye tue nampak macam rock tapi kita tak tau dalaman nye.. sebab tu.. jgn lihat luaran nye sahaja.. selami dulu hati budi nya... apa laa yg nia merepek nie.. daa lari dari tajuk daa nie.. tapi tak pelaa sekali-sekala bg nasihat + ceramah tak rasmi.. apa salah nye...


kita bblk semula ke tjk kita arie nie ( daa mcm cikgu laaa plak )... nia rasa semua org setuju, seseorg tue diukur kematangan nye bkn sje berdasarkan pengalaman yg luas sahaja tapi juga dengan cara di menggunakan pengalaman yang dia ada untuk menjadikan kehidupan dia semakin hari semakin baik.. hari ini lebih baik dr semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini, insya-Allah.. amin..

sebab tue sblm tido tue, sementara nk tunggu mata tue lelap laa kn.. apa kata kita fikir bali, apa yg dah kita buat hari nie.. jgn dok pikir arie nie aku buat baik je.. tk de yg jahat2x.. alaa hai ck abg.. ck adik.. kita nie manusia biasa bukan nabi atau rasulullah yg suci hati nya dari sebarang cacat dan cela nye.. dgn begi tue kita akan dapat tahu dan insaf atas dosa yg dah kita lakukan.. kata kn laa.. tetiba kita teringat kita terambik brg kwn kita.. memang niat kita bukan mencuri tapi esok nya tue kita wajib mintak maaf dkt dia dan pulan kn barang dia.. amalan nie di panggil muhasabah diri ye... bukan masa tido je kita blh amalkan.. masa tak de keje tue, tunggu bas ke apa ke.. blh laa kita muhasabah diri.
.
.amalan seperti muhasabah diri nie secara tak langsung akna mengajar kita untuk belajar dari pengalaman... itu saja dr nia tuk kli nie.. bila ada masa dan idea lagi nia akan coret kn lagi buah fikiran ke kanvas elektronik nie..

assalamualaikum.. dan selamat berpuasa..

Sabtu, Ogos 07, 2010

kehidupan ku kini..

assalamualaikum...

akhirnya dapat jugak nia menulis coretan hati nia kat blog nie...
yelah skrg nie dah makin sibuk, semalam je sekali 3 assignment lecture mintak antar sblm raya...
haaa pening nye nk pikir..
dah laa nia nie blm biasa lagi cara belajar kat u nie.. kelam kabut jadi nye... tak masuk lagi presentation yg kena wat dalam masa terdekat nie.. satu dah siap tapi dia punya hard coppy tak siap lagi... yg lagi satu kena tambah satu lagi tokoh pakk... mula2 mdm ain mintak present satu je pasal biodata ngan teori dia dalam pakk... sebabkan semalam dia absent dia suruh kitorg tambah lagi satu tokoh...

sekarang nie kat khar (kolej kediaman nia) ada wat jualan sempena hari merdaka... rambang mata laa jugak tapi tahan dulu nafsu... takut duit ptptn tak cukup bila nk abis sem nanti... dah laa bnyak duit nk guna utk wat assignment... tak masuk belanja lain lagi tue... tue pun tak bnyak bukak lagi, kte abg exco tue ada yg dah tempah tapak tapi tak bukak gerai lagi... malam nie ada lah kot... tapi klau nia nk beli apa pun tunggu malam terakhir laa... masa tue nk tutup diorg mesti jual murah sebab nk abis kan stok....

erm.. tak lama lagi daa nk pose... erm tak suka nya tak dapat nak berpuasa ngan family... mak kata tak payah laa nk balik buat penat badan je...
apa2 pun untuk semua umat islam
selamat mnyambut bulan ramadhan
yang penuh fadhilat dan kelebihan nya... bg yg merokok ke ada nafsu yg teramat dahsyat tue... masa nie laa nk bendung nafsu tue... tak kira lah nafsu apa, nafsu mkn ke nafsu berjalan ke shopping ke apa ke tak kisah laa... lagi satu yg nia nk semua org perhatikan adakah perangai kita masa puasa ngan tak sama je... yelah masa bulan puasa nia mana ada syaitan nk hasut kita wat jahat.. wat dosa... so
renung2 kn laa..
dan
selamat beramal di bulan ramadhan!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@SEMUA YANG TERCATIT DISINI ADALAH HAK MILIK TUAN TANAH WHICH IS ME YUS NIA